En av de stora miljöbovarna som funnits i mänsklighetens historia är vårt användande av papper och presentpapper är verkligen inte något undantag från den regeln. Den vanlige svensken använder flera kilo presentpapper varje år som måste sorteras och om man då inte använder miljövänligt presentpapper redan från början så bidrar man till ett större avtryck på miljön.

Det finns även stora skillnader mellan miljövänliga presentpapper där vissa enbart är tillverkade på ett miljövänligt sätt medans andra även är tillverkade både på ett miljövänligt sätt och med återanvänt papper. Ofta är det här pappret även lite billigare att köpa vilket gör att fördelen med att använda sig av återanvänt miljövänligt presentpapper är lite större än att köpa vanligt presentpapper.

Utöver att vara miljövänligt är det även bra för plånboken men trots att dessa båda fördelar tilltalar många människor så är det fortfarande så att fler köper det vanliga omslagspappret än det miljövänliga som är gjort på återvunnet papper.

Att dessutom efter att man använt presentpappret ta det till pappersinsamlingen gör mycket för att förbättra vår gemensamma miljö och det är något som alla kan göra då det finns pappersinsamling i stort sett överallt i Sverige.